Vi kan vist godt alle sammen være enige om at vi i den perfekte verden ikke ville udsætte vores børn for skæld ud. Det er ikke rart for os, det er i hvert fald ikke rart for dem, og ofte virker det ikke efter hensigten. Alligevel kommer vi til at gøre det igen og igen. Vi har her fundet nogle gode råd du kan bruge hvis du også er træt at af at du skælder dine børn ud igen og igen.
Træk vejret dybt ind. Pust ud. Gentag et par gange. Hvis du er oppe at køre kommer du bare til at sige de forkerte ting og eskalere situationen med dit barn. Sørg i stedet for lige at få ro på dig selv og gennemtænk hvad du egentlig vil sige før du går ind i situationen.
Børn er gode, men nogle gange gør de mindre gode ting. Men her er det vigtigt at det er selve handlingen man kritiserer og ikke barnet. Er du sur over at dit barn har rodet mad over det hele så sig ikke “du er da en værre grissebasse” men sig i stedet “det er da noget værre griseri” (hvis du absolut insisterer på at skulle koble barnets madspisning med en gris – du kan også sige “hov ville maden hellere op på kinden end ind i munden” eller en anden lidt mere positivt ladet sætning.
Ligesom du skal trække vejret skal du også gennemtænke hvad du vil sige inden du går ind i situationen. Og sørg så for at hold dig til det – det kan også hjælpe til at holde konflikten nede hvis barnet kan mærke at der ikke er noget at diskutere om, men at det er sådan det er og at du står på fast grund.
Det gælder både de forventninger du har til dine børn, til dig selv, og til situationen. Ligesom du også selv kan komme til at gøre ting du egentlig havde tænkt du ikke skulle (bagtale kollegaerne, tage et stykke chokolade for meget, udskyde de huslige pligter til sidste øjeblik osv.) så kan dine børn heller ikke være små perfekte mennesker hele tiden. Og det er også helt okay, og træder de ved siden af et lille øjeblik bør fokus i højere grad være på at få dem tilbage på den gode sti end at skælde dem ud over at de har trådt ved siden af.
Hvis du synes at hele situationen med skældud er gået lidt i hårdknude kan du med fordel få professionel hjælp. Det er ikke noget at skamme sig over, og faktisk skal du hellere være stolt over at du tager dine børns ve og væld seriøst, og at du ved at du kan have brug for en hjælpende hånd. Det kan enten være i form af bøger, psykologsamtaler eller et kursus hos en online psykolog. Uanset hvad du vælger så husk at at det er godt for dine børn at du gør det og at det er en god beslutning.
Vi håber du kan bruge rådene – skriv gerne en kommentar med dine egne bedste råd.